BinnensteBuiten

BinnensteBuiten

Za 6 okt 17:10

kroncrv • 46 min

Theo-Bert verandert een slaapkamer, Mexicaanse bonensoep, de reeënbronst, Alain proeft zelfgestookte limoncello en wonen in een kerk.

Wie het Friese Woudsend via de brug binnenkomt, ziet de imposante kerk uit 1912 al staan. Het is een opvallend gebouw, vooral door de ligging, direct aan het water. Spelend met een pepermuntje luisterde de kleine Hayo de Vries in deze gereformeerde kerk naar de preek. Nooit gedacht dat hij er vele jaren later zou gaan wonen. Hayo en Maaike hebben na een enorme verbouwing van twee jaar er een heel bijzonder woonhuis van gemaakt. Nog veel herinnert aan de periode dat de kerk in gebruik was; de tekstborden met de laatste palmen en gezangen die hier zijn gezongen hangen nog aan de muur. * Boswachter Marieke Schatteleijn gaat op de Utrechtse Heuvelrug op zoek naar reeën. Het is namelijk de periode van de reeënbronst, dé tijd van het jaar om voort te planten. Collega-boswachter Roel van Ark heeft een sterke fascinatie voor reeën en kan alles vertellen over deze bronstperiode. Hier komt bijzonder gedrag bij kijken van de dieren, zowel van de bokken, de mannetjes, als van de geiten, de vrouwtjes. Samen met Marieke is hij in Leersum op het Leersumse veld waar ze hopen met eigen ogen te zien hoe dat in de praktijk toegaat. * De 12-jarige Marrit uit het Friese Gorredijk wil graag een andere slaapkamer. Ze vindt haar kamer nu te druk, bovendien zitten de grote radiatorbuizen nogal in de weg. En de dominante kleur rood wil ze liever niet meer terug. Maar wat ze dan wel wil? Gelukkig zit interieurstylist Theo-Bert vol leuke ideeën om er een fijne ruimte van te maken. * Chef-kok Ramon Brugman maakt een betaalbaar gerecht dat superlekker is: een Mexicaanse bonensoep met als bijgerecht gevulde avocado. De avocadovulling bestaat uit een heerlijke salsa met tomaat en een topping met krokante mais. En dan die soep: goedgevuld met bonen en groenten. Een prima maaltijd als je eens geen vlees wil eten. * In het Brabantse Oijen heeft Jop Roeland samen met zijn familie een restaurant en bierbrouwerij. Maar bier is niet het enige dat hier gemaakt wordt. Jop stookt hier ook zijn eigen limoncello.

Experts2017 BinnensteBuiten >