BinnensteBuiten

BinnensteBuiten

Do 9 jan 18:50

KRO-NCRV • 25 min

In Arnhem hebben Xandra en Rolf een pronkhuis uit 1865 volledig gerestaureerd en chef-kok Leon Mazairac maakt een broodje kraai.

Na het afbreken van de Arnhemse stadswallen in de negentiende eeuw wil de stadsbouwmeester aan de singel alleen nog statige huizen bouwen voor de gegoede stand. Vandaag de dag springt er één specifiek pand nog steeds bovenuit: het pronkhuis uit 1865 van Xandra en Rolf. Zo imponerend als het er nu uitziet, zoveel moeite kost het om dit zorgkindje te restaureren. Het lukt ze om de grandeur van het pand weer te laten spreken, met als hoogtepunten de vele jugendstil- en neoklassieke elementen. * Chef-kok Leon Mazairac gaat langs bij Nicolle en Rob. Deze kunstenaars hebben samen een atelier onder de rook van Schiphol en runnen daar sinds 2010 De Keuken van het Ongewenste Dier: 'Ik ben een voorstander van minder vlees eten. Als je dan toch vlees eet, eet dan iets dat interessant is, uit de omgeving komt en een beetje een goed leven heeft gehad. Haal bijvoorbeeld een keer per week een lekkere hertenbiefstuk bij de jager of de poelier, of probeer eens een muskusrat of een lekkere Amsterdamse stadsduif. We zoeken de strijd op tussen eten en dingen die niet als eten gezien worden.' Leon laat zich verrassen en gaat de uitdaging aan om van plaagdier de kraai iets heerlijks te bereiden.

BinnensteBuiten groeps portretet 3255 BinnensteBuiten >