BinnensteBuiten

BinnensteBuiten

9 nov 2015 18:45

KRO-NCRV • 25 min

Het is de Nationale Duurzame Huizen Route week, bamboe is hip en chef-kok Sharon kookt met halloumi.

Deze week is de Nationale Duurzame Huizen Route en openen een groot aantal huiseigenaren vrijwillig hun deuren om te laten zien hoe ze hun huis duurzamer hebben gemaakt. Zo bouwden de architecten Martine en Hans hun eigen moderne schuurwoning op een landgoed in Delden. Naast diverse duurzame snufjes is de blikvanger in het huis een van de vloer tot aan het plafond reikend raam dat Martine en Hans ervaren als een levend schilderij. Bamboe is in! Je ziet het tegenwoordig overal. Er zijn woekerende maar gelukkig ook steeds meer niet woekerende soorten. Jos en Gerry van der Palen weten alles over deze grassoort. Het begon met zes stekjes, meegenomen van verre reizen. Inmiddels staan er 300 tot 400 bamboesoorten in zijn kijktuin waarvan sommige wel 15 meter hoog. Chef-kok Sharon de Miranda kookt vandaag een betaalbare maaltijd met een kaas die nog niet zoveel wordt gebruikt. Halloumi is een kaas gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenmelk, soms ook met toegevoegde koeienmelk. Dit kaasje heeft een hoog eiwitgehalte en is daarom geschikt om te grillen. Dan smelt de kaas niet, maar krijgt een krokant korstje.

BinnensteBuiten groeps portretet 3255 BinnensteBuiten >