Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO Start-app

Download

BinnensteBuiten

BinnensteBuiten

Za 10 mrt 17:10

KRO-NCRV • 41 min

Een bezoek aan een monumentaal huis aan de Maas en Landgoed Den Treek. Ramon maakt cassoulet en tarte tatin en Alain kookt met bokkenvlees.

In het Brabantse Lith wonen Huub en Margariet Moonen in een 16e eeuws rijksmonument aan de Maas, een bijzonder pand vol historie en herinneringen. Het huis is een ruïne als ze het kopen. Het stel wil niets liever dan dit pand in oude luister herstellen om het de grandeur van vroeger terug te geven. Het restaureren en renoveren is een enorme klus, want ze doen heel veel zelf. Inmiddels is het helemaal af en is er plaats genoeg voor de vele bijzondere verzamelingen van Margariet. * Cassoulet is een echte Franse klassieker, waarbij witte bonen de oven ingaan met een heleboel heerlijk vlees. Ramon zou Ramon niet zijn als hij er zijn eigen touch aan geeft. Als dessert maakt hij er een heerlijke tarte tatin bij van peer. * Culinair expert Alain Caron is in de gemeente Houten bij Lydia van Maurik. Doordat geitenmelk en -kaas zo populair zijn, is er een geitenbokkenoverschot in Nederland. Die produceren geen melk en Nederlanders zijn niet echt bokkenvleeseters: de bokken hebben daardoor voor boeren geen waarde. Ze willen liefst snel van ze af. Bokken hebben daarom vaak een kort en niet zo leuk leven. Daar wil Lydia verandering in brengen door alle vegetariërs en bewust duurzaam verantwoorde vleeseters te stimuleren om bokkenvlees te eten. * Landgoed Den Treek bij Amersfoort en Leusden is een enorm groot bosrijk gebied met veel natuur. In 1807 bij elkaar gebracht in één landgoed door Willem Hendrik de Beaufort. Het is nog steeds in handen van deze uitgebreide familie: Fleur de Beaufort is één van Willem Hendriks vele nazaten. Als klein meisje raakte ze al verknocht aan de plek. Nu zet zich samen met beheerder Martin Nolsen in om dit mooie stukje natuur te behouden voor de toekomst.

BinnensteBuiten >