BinnensteBuiten

BinnensteBuiten

Vr 10 aug 19:00

KRO-NCRV • 29 min

Deze 500e aflevering wijden we helemaal aan het Nederlandse eiland Bonaire. Met een prachtige villa, boswachter Marieke en chef-kok Léon.

Voor de 500e uitzending van BinnensteBuiten zie je wel een heel bijzonder stukje Nederland. Boswachter Marieke Schatteleijn bezoekt twee nationale parken op Bonaire. Het Nederlandse eiland is wereldberoemd vanwege het koraal; de onderwaterwereld is rijk aan allerlei bijzondere dieren en vissen in alle kleuren. Eén prachtig uitziende vis is hier per ongeluk gekomen en dreigt het koraalrif over te nemen. Hoe pak je deze plaag van koraalduivel aan? 'Collega' van Marieke, ranger Luigi Eybrecht, weet hoe je deze invasieve vissen kan vangen. En hij laat Marieke kennismaken met de meest bijzondere flora en fauna, ook boven water, in het Washington Slagbaai National Park. Een leguaan in je gebied, weer eens wat anders dan een Schotse Hooglander. * Leven in het heetste stukje van Nederland kent uitdagingen: Michiel en Anne-Mieke wonen in de hoofdplaats Kralendijk, samen met hun kinderen, in hun zelfgebouwde, duurzame droomhuis. Bij het ontwerpen van hun villa hebben ze gebruikgemaakt van innovatieve en duurzame ideeën, toepasbaar op het klimaat van Bonaire. Zo maken ze optimaal gebruik van de wind en weren ze de zon tijdens de uren dat deze het hardst brandt. En chef-kok Leon Mazairac gaat op bezoek bij Popo Morales, die in het dorp Antriole zijn drie hectare grote Kunuku heeft. Veel boeren op Bonaire verbouwen mais, maar Popo is dol op de natuur, dus heeft hij de helft van zijn land vol staan met grote bomen. Hier proeft Léon de tamarinde waarmee Popo en zijn vrouw beroemd zijn geworden op het eiland. Maar Popo heeft meer: dadelbomen, kokosbomen, mangobomen, basilicum, kruidnagel en selderij. Léon verzamelt zijn ingrediënten en gaat op het hagelwitte strand aan de slag met de eerdergenoemde vis: de koraalduivel. Want deze plaag voor de onderwaterwereld van Bonaire is een delicatesse op het bord. Een milieuvriendelijke manier van vis eten, daar wordt iedereen gelukkig van.

Experts2017 BinnensteBuiten >