BinnensteBuiten

BinnensteBuiten

Di 12 nov 18:45

KRO-NCRV • 26 min

Culinair schrijver Nadia Zerouali bezoekt een bijzondere kaasmaker in Dalmsholte en een botanische tuin in Delft vol exotische planten.

In het dorp Dalmsholte in Overijssel maken melkveehouders Joke van de Crommert en Marinus Post al jaren rauwmelkse boerenkazen. Twee jaar geleden zijn ze door een nieuw kaasje een bijzondere samenwerking aangegaan. Joke: 'We zochten een rijpingslocatie voor onze roodschimmelkaas en kwamen in contact met een zorginstelling in de buurt. Op hun terrein stond een oude munitiebunker leeg, een perfecte plek om kaas te laten rijpen.' Op het terrein midden in de natuur zijn oude munitiebunkers omgebouwd tot woningen voor zeer kwetsbare mensen, zodat ze in een prikkelarme omgeving kunnen leven. De verzorging van deze bunkerkazen is in goede handen van de bewoners. Bewoner Arjan ter Wijlen is de trotse 'kaasmeester'. Begeleider Jacco Zantinge: 'Op deze manier dragen de jongens bij aan een stukje maatschappij.' Culinair auteur Nadia Zerouali bezoekt deze bijzondere plek en maakt een lekkere, vegetarische stampot met de bunkerkaas. In Delft ligt sinds 1917 naast de Technische Universiteit een botanische tuin. Delftenaar Gerard van der Veen komt al 48 jaar bijna iedere dag in de tuin die grenst aan zijn woning. Hij begon in 1971 als leerling-hovenier, werd tuin-chef, en is inmiddels al tien jaar met pensioen, maar hij is als vrijwilliger nog dagelijks betrokken bij de tuin. Zijn opvolger Ernst Kamphuis leert nog elke dag veel van Gerard. Ze leiden ons rond door deze botanische tuin, die vol staat met bijzondere exemplaren.

BinnensteBuiten groeps portretet 3255 BinnensteBuiten >