BinnensteBuiten

BinnensteBuiten

16 mrt 2018 18:45

KRO-NCRV • 26 min

Leon Mazairac proeft duurzame jenever van oud brood en twee ontwerpers verbouwen een oude garage in Amsterdam tot fijn woonhuis.

Chef-kok Leon Mazairac proeft vandaag ecojenever en gaat daarvoor naar de bakker, want stokers Chris Rijkenberg en Nico Commandeur halen daar een bijzonder bestanddeel voor hun drank vandaan: oud brood. Hiervan maken de jongens, beiden nog student, hun duurzame, oude jenever. Gemiddeld gooien bakkers aan het eind van de dag dertig procent van hun productie weg, omdat die niet is verkocht. Maar Nico en Chris uit Zaandam verminderen voedselverspilling door dat brood te gebruiken voor een nieuw product: hun ecojenever. In Amsterdam, niet ver van de Amstel, staat een stevig huizenblok uit de jaren dertig. Op straatniveau, waar ooit een garage was, krijgen Sophie van Heijningen en Friso Dijkstra een paar jaar geleden de kans een oude garage in Amsterdam te kopen, die ze geheel naar eigen smaak en inzicht volledig verbouwen tot een fijn familiehuis. Daarbij is wel het oude karakter van het pand behouden. Het stel, beiden ontwerpers, hebben allerlei oplossingen bedacht om hun huis, in een voormalige garage, zo ruim mogelijk te houden.

BinnensteBuiten groeps portretet 3255 BinnensteBuiten >