Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.

De NPO Start-app

Download

BinnensteBuiten

BinnensteBuiten

Ma 19 feb 18:50

KRO-NCRV • 25 min

Een creatief ingericht Vinex-huis, Sharon maakt een Surinaams rijstgerecht: Moksi Alesi, Wim en Ada runnen een echt biologisch familiebedrijf.

Marieke Rusticus en Eddy Spaanser wonen met hun kinderen in een Vinex-wijk aan de rand van Zwolle. Aan de buitenkant is het huis een nieuwbouwrijtjeshuis, waar Marieke in eerste instantie niet echt warm voor liep. Maar ze heeft hier haar eigen touch aan gegeven met een zeer uitgesproken interieur, want Mariekes passie voor mode en interieur is in het hele huis zichtbaar. Opvallend is de toepassing van houten OSB-onderplaten in het interieur. Deze platen dienen vaak als ondervloer, maar in dit huis zie je ze overal terug in het zicht: als kast, als vloer en zelfs als achterwand. Chef-kok Sharon de Miranda maakt een traditioneel Surinaams rijstgerecht, Moksi Alesie, dat letterlijk gemengde rijst betekent. Deze Surinaamse ‘nasi’ is ontstaan in de tijd van de slavernij, de slaven bereidden deze schotel van de kliekjes die er over waren, zoals kip, vlees en groenten. Het fijne is dat er geen vast recept voor moksi alesi is, je kunt dus zelf bepalen wat er in gaat. Sharon maakt vandaag haar versie met black eyed bonen, geserveerd met geroosterde kip uit de oven. Wim en Ada van Rijn hebben in 1982 de boerderij van Wims ouders in Zoeterwoude overgenomen en het laten uitbloeien tot een kleinschalig, maar veelzijdig biologisch bedrijf. Hier zie je schapen, geiten, koeien, varkens en kippen. Jong en oud weten de boerderij te vinden voor een roeitochtje of een stukje geitenkaas. De bedoeling is dat dochter en schoonzoon het over twee jaar overnemen, een écht familiebedrijf.

BinnensteBuiten >