BinnensteBuiten

BinnensteBuiten

Do 25 jan 18:45

KRO-NCRV • 26 min

Een ecohuis van strobalen, Ramon maakt bua bao-broodjes met heerlijke vulling en een arboretum in Vlagtwedde maakt de verschraling goed.

In Achterberg, in de gemeente Rhenen, laten Dick en Ria Hogenkamp zien dat nieuwbouw en duurzaamheid uitstekend te combineren zijn. Vooral tijdens de bouw is de verbazing in de omgeving groot als er een huis van strobalen wordt gebouwd. Niemand kan zich voorstellen dat een huis van strobalen stevig, brandveilig en goed geïsoleerd is en dat je het niet zomaar omblaast. Maar het is toch echt zo. Niet alleen over de buitenkant van het huis is nagedacht, ook het interieur en het kleurgebruik zijn weloverwogen uitgekozen. Nu ze met pensioen zijn, vinden ze het belangrijk om het ook levensloopbestendig te maken, want in dit huis willen ze zo lang mogelijk blijven wonen. Chef-kok Ramon Brugman is geïnspireerd door de Oosterse keuken. Hij maakt gua bao-broodjes, gestoomde broodjes, die veel in China, Taiwan en Korea worden gegeten. Voor de vulling stooft hij speklapjes zó dat ze helemaal uit elkaar vallen. Een zelfgemaakte salsa voor de vulling en zelfgemaakte chilisaus voor de dip erbij en klaar is deze lekkere maaltijd. In het Groningse Vlagtwedde begint Jan Loots rond 2000 een tuin. Omdat hij in de jaren 50 landmeter was, die werkte voor de ruilverkaveling, weet hij als geen ander hoezeer de natuur heeft geleden onder dat beleid. Nu is het tijd om terug te geven: dieren en planten zijn aanwezig in zijn prachtige arboretum. Op zijn stukje grond heeft Jan, met zijn vrouw Stijnie, het ultieme paradijs voor flora en fauna ontwikkeld. Zelf lopen ze elke dag een à twee rondjes door de tuin en ieder jaar komen zo'n duizend mensen kijken. Ze blijven altijd bij de verborgen vijver hangen, een verrassing tussen de bomen.

BinnensteBuiten >