Bloed, zweet en luxeproblemen

Aflevering 2

20 feb 2012 20:55

BNN • 0 min

De groep reist naar het zuiden van Ethiopië. In het plaatsje Aleta Wondo worden de zes Nederlanders geconfronteerd met de keiharde werkelijkheid van de koffieplantage. Ze leven en werken met de locals.

Zes Nederlandse jongeren zeggen hun luxeleventje gedag en reizen af naar Afrika en Azië. Daar worden ze voor een hongerloontje aan het werk gezet op het land en in de fabrieken. In Ethiopië en Bangladesh proberen ze erachter te komen op welke manier - en tegen welke prijs - de producten worden gemaakt die ze dagelijks consumeren. Hoe worden sieraden, kleding en etenswaren eigenlijk gemaakt? Om daarachter te komen moeten de zes Hollanders aan de slag in de mijnen, fabrieken, naaiateliers en plantages van de Derde Wereld. Al die tijd werken ze onder dezelfde extreme omstandigheden als de lokale arbeiders. Ze leven en slapen bij de lokale werkers, en horen dus ook hun verhalen. Waarom doen ze het werk dat ze doen? Hebben ze een keus? En waarom krijgen ze zo weinig betaald? De groep, van wie een aantal nog nooit heeft gevlogen of buiten Europa is geweest, wordt vanaf de eerste dag in het diepe gegooid. Ze zijn gewend aan privacy, luxe en comfort, maar hebben hier niet veel meer dan elkaar. Houdt de nuchtere boer het vijf weken uit met het feestende stadmeisje? En hoe staat de veganist tegenover de eetgewoontes van de andere kandidaten, en die van de lokale bewoners?

Jordi, Hielke en Lotte zijn terecht gekomen in de sweatshops van Ethiopië en moeten werken onder afgrijselijke arbeidsomstandigheden. De tegenstelling met de andere drie is groot. Bloed, zweet en luxeproblemen >