De smaak van Joël

Zuur

13 jun 2018 22:05

KRO-NCRV • 35 min

Zuur is in de natuur niet echt een uitnodiging om iets te eten. Waarom houden we er dan zo van? In Japan ontdekt Joël waarom ze bij elke maaltijd zure groentes serveren en in Peru proeft hij ceviche.

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar het land waar het enorm populaire gerecht ceviche, in zuur bereide vis, vandaan komt: Peru. Hier zijn limoenen de nationale trots en weten ze dus als geen ander wat je met zure smaken kan doen. Zuur is al eeuwenlang een belangrijke manier om eten langer houdbaar te maken. Joël leert de kunst van het fermenteren onder andere bij zuurhandel De Leeuw. Dit familiebedrijf komt voort uit de zuurkarren waar veel Joodse families vroeger mee door de straten trokken. In Japan is zuur een lifestyle: in zuur gelegde groentes zijn een onderdeel van elke maaltijd. Voor hen is zuur niet weg te denken. Maar wanneer is zuur gezond en wanneer wordt zuur te zuur? De wetenschap moet Joël daar het antwoord op geven.

De smaak van Joël De smaak van Joël >