De Boeddhistische Blik: Drinkbare Maas

Bron van Leven

Zo 22 mrt 15:25

NCRV • 36 min

De waterkwaliteit van onze rivieren loopt wereldwijd achteruit. Li An Phoa (39) loopt daarom een voettocht van 1.000 kilometer langs de Maas om aandacht te vragen voor hoe we dit tij kunnen keren.

De waterkwaliteit van onze rivieren loopt wereldwijd achteruit. Ook neemt de beschikbaarheid van drinkwater drastisch af. In Nederland worstelen we bovendien voortdurend met te veel of te weinig water in onze rivieren. Urgente redenen voor de 39-jarige bedrijfskundige, filosofe en holistisch ecologe Li An Phoa om zich in te gaan zetten voor een wereld met drinkbare rivieren, want als onze rivieren weer drinkbaar zijn, zijn onze ecosystemen weer in balans. Li An loopt van de bron van de Maas in Frankrijk naar de monding in de Noordzee. Tijdens deze 1.000 kilometer lange wandeling vraagt Li An aandacht voor wat haar levensmissie is geworden. Onderweg spreekt ze met boeren en burgemeesters, vissers en omwonenden, ondernemers en onderzoekers over de kwaliteit van het Maaswater. Dankzij deze tocht besluiten onder andere Franse burgemeesters zich te verenigen in een internationaal netwerk van burgemeesters voor een Drinkbare Maas. Regisseur Thom Verheul en zijn zoon, cameraman Wouter Verheul, volgden Li An Phoa de afgelopen twee jaar op de voet. Ze filmen haar wandeltocht langs de rivier, haar ontmoetingen, zorgen en overpeinzingen op weg naar een lonkend perspectief: een drinkbare Maas. Vorig jaar gingen ze samen terug naar plekken langs de Maas om te praten met mensen die werken aan vooral structurele oorzaken van de vervuiling met vooral pesticiden, medicijnresten en de onbekende stoffen die bijna dagelijks aan ons milieu worden toegevoegd.

De waterkwaliteit van onze rivieren loopt wereldwijd achteruit. Li An Phoa (39) loopt daarom een voettocht van 1000 kilometer langs de Maas om aandacht te vragen voor hoe we dit tij kunnen keren. De Boeddhistische Blik: Drinkbare Maas >