Echtscheiding

Echtscheiding binnen het Hindoehuwelijk

25 mei 2013 11:30

OHMJoodse Omroep • 30 min

De meest recente cijfers van het CBS tonen aan dat circa één op de drie huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding. Deze cijfers betreffen alle bevolkingsgroepen, dus ook de hindoes in Nederland.

De meest recente cijfers van het CBS tonen aan dat ongeveer één op de drie huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding. Deze cijfers betreffen alle bevolkingsgroepen, dus ook de hindoes in Nederland. Hindoes trouwen in veel gevallen niet alleen voor de wet, maar ook volgens de hindoeritus. Maar, daar waar het wettelijke huwelijk ontbonden kan worden en er sprake is van echtscheiding, is een hindoehuwelijk onomkeerbaar. Je trouwt voor het leven. Toch gaan ook hindoes uit elkaar en uit de praktijk blijkt dat vooral hindoestaanse vrouwen daar in hun sociale leven last van ondervinden. Ze komen veelal terecht in een grijs gebied van statusloosheid. En dus is er de roep om een scheidingsritueel.

We gaan in deze uitzending dieper in op de vraag wat de voornaamste redenen zijn dat hindoestellen uit elkaar gaan. Echtscheiding >