Food CIA

Bier, tomaat en ansjovis

Vr 1 mrt 19:55

KRO-NCRV • 23 min

Wanneer kun je een bier nog echt ambachtelijk noemen? In Spanje zoeken we de perfecte tomaat. Ansjovis smaakt helemaal niet zout, waarom is ingeblikte ansjovis dan toch zo zout?

Jimmy duikt in de wereld van de kleine brouwers: wanneer kun je een bier nog echt ambachtelijk noemen? Hij vraagt het een echtpaar dat goede banen in de zorg opgaf om hun droom te kunnen najagen: het verkopen van zelfgebrouwen bier. Recent wetenschappelijk onderzoek lijkt gek genoeg uit te wijzen dat bier een goed energiedrankje kan zijn. Samen met een sportwetenschapper en een universitair rugbyteam zoekt Jimmy uit of dat klopt. Kate zoekt in Spanje de perfecte tomaat. Op het tomatenfestival in Valencia belandt ze in het grootste voedselgevecht ter wereld. Nadat ze zich heeft omgekleed, gaat ze naar een boer wiens tomaten worden geroemd om hun smaak, maar na het plukken maar één of twee dagen goed blijven. Tot slot spreekt ze een wetenschapper in Norwich die al jarenlang werkt aan een tomaat die lekker smaakt én lang goed blijft. Matt weet dat versgevangen ansjovis helemaal niet zout smaakt: waarom is ingeblikte ansjovis dan toch zo zout? Om daar achter te komen gaat hij in het holst van de nacht uit vissen bij de Italiaanse Amalfikust. In een visverwerkingsbedrijf vindt hij daarna het antwoord op zijn vraag.

Food CIA Food CIA >