Food CIA

Parmezaan, paprikapoeder en eieren

Wo 6 mrt 19:55

KRO-NCRV • 24 min

Jimmy onderzoekt in Italië waarom Parmezaanse kaas in de supermarkt soms wel twee keer zoveel kost als gewone kaas. Kate piekert over paprikapoeder: hoe wordt dat precies gemaakt?

Jimmy onderzoekt in Italië waarom Parmezaanse kaas in de supermarkt soms wel twee keer zoveel kost als gewone kaas. Zijn zoektocht begint niet in een kaasmakerij of een wei vol koeien, maar in een zwaarbewaakte bankkluis waar bijna een half miljoen Parmezaanse kazen liggen opgeslagen! Een kaascollectie van meer dan 150 miljoen euro. Maar wie slaat er zo ontiegelijk veel kaas op in een bank? En waarom? Kate piekert over paprikapoeder: hoe wordt dat precies gemaakt? Ze reist af naar Hongarije, waar een potje paprikapoeder op tafel net zo gewoon is als peper en zout bij ons. Nadat ze heeft gezien hoe paprikapoeder daar wordt gemaakt, kijkt ze hoe in Spanje een scherpere variant van paprikapoeder wordt geproduceerd. En Matt verdiept zich in hardgekookte eieren. Het is thuis vaak al lastig genoeg om een hardgekookt eitje te pellen: hoe doen de grote producenten dat, nu de schappen in de supermarkt er tegenwoordig vol mee liggen? Matt gaat langs bij een producent wiens bedrijf meer dan een miljoen eitjes per week pelt, en haalt hem over het geheim van de perfecte pelmethode met ons te delen.

Food CIA Food CIA >