Food CIA

Thee, rozemarijn en zeewier

Do 8 aug 19:55

KRO-NCRV • 23 min

Jimmy Doherty, Kate Quilton en Matt Tebbutt reizen de hele wereld over op zoek naar de bijzondere, intrigerende en verrassende geheimen achter ons eten.

Jimmy onderzoekt in Kenia waarom de ene thee veel duurder is dan de andere. Op een van de grootste theeplantages in het land ontdekt hij dat er thee bestaat in allerlei smaken en kwaliteiten, en dat er subtiele verschillen tussen iedere oogst kunnen zitten. Hoe slagen de grote theemerken er dan toch in om thee te produceren die altijd hetzelfde smaakt? Jimmy krijgt een kijkje in de keuken van een van de grootste Britse theefabrikanten. Daar ontmoet hij een man wiens smaakpapillen voor meer dan een miljoen euro zijn verzekerd. Kate ziet op de meest onverwachte producten vaak rozemarijn als ingrediënt vermeld staan: van chocolate chip cookies tot ijs. Overal zit het in, zonder dat je het ooit proeft. Hoe zit dat? Op zoek naar een antwoord reist ze eerst naar Slovenië en dan naar Noord-Ierland, waar ze te weten komt dat rozemarijn vaak niet wordt toegevoegd vanwege de smaak, maar om een heel andere reden. En Matt duikt bij de kust van Cornwall naar zeewier, dat tegenwoordig ook vaak in de winkel te vinden is. Kun je alle soorten zeewier eten? En hoe doet zeewierpasta het in vergelijking met ouderwetse deegpasta in een blinde smaaktest?

Food CIA Food CIA >