Gay-K

Gay-K

18 jun 2012 23:10

VPRO • 50 min

Omdat de ogen van de wereld door het EK gericht zijn op Oekraïne durven homo's er voor het eerst een gaypride te organiseren. Programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul waren erbij.

De allereerste Gaypride van Oekraïne die op 20 mei 2012 zou plaatsvinden, werd wegens extremistische dreiging op het allerlaatste moment afgelast. De geheime route was uitgelekt en honderden leden van gevaarlijke anti-homo groeperingen openden een klopjacht op homo's die op weg waren naar de Pride. Twee van de organisatoren belandden in het ziekenhuis. Programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul waren voor VPRO Dorst in Oekraïne om verslag te doen van de Gaypride. In deze documentaire volgen de makers de weg naar de allereerste Gaypride van Oekraïne. De voorbereidingen, de veiligheidsmaatregelen, de geheimhouding van de route en uiteindelijk het drama op de dag van de homoparade. Dat homo's in Oekraïne nu pas een Gaypride durfden te organiseren heeft alles te maken met het EK. Doordat alle ogen van de wereld nu gericht zijn op dat land, voelen homo's aldaar zich gesterkt om voor hun rechten op te komen. En dat is hard nodig, want in Oekraïne zijn homo's rechtenloos. Zoenen op straat bijvoorbeeld kan leiden tot een arrestatie. Er is een grote kans dat dit alles binnenkort nog erger wordt als de wet tegen homopropaganda aangenomen wordt. Die wet verbiedt (positieve) berichtgeving rondom homoseksualiteit, maar maakt ook hulp en voorlichting strafbaar.

Omdat de ogen van de wereld door het EK gericht zijn op Oekraïne durven homo's er voor het eerst een gaypride te organiseren. Programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul waren erbij. Gay-K >