Het Klokhuis

Oogsten, koelen, sorteren

Ma 23 sep 09:57

NTR • 3 min

In het najaar worden appels geoogst. Maar je kunt ze het hele jaar door kopen in de supermarkt en bij de groenteboer. In gekoelde opslagruimtes worden de appels in slaap gehouden zodat ze niet gaan rotten en lekker knapperig blijven. Zo blijven Elstars wel een jaar goed!

Alle grote appelrassen, zoals de Elstar en Jonagold, die worden in zes weken geoogst maar je kunt ze wel het hele jaar door in de winkel kopen. Hoe kan dat nou? Een groot deel van de oogst wordt in de koeling gezet. Dat koelen moet heel nauwkeurig gebeuren. De appels die worden bewaard op een temperatuur tussen de 1 en anderhalve graad Celsius. Dat klopt aardig, 1.4, nice! Als het ook maar iets warmer dan dat is gaat de kwaliteit van de appels sneller achteruit. De Elstars blijven bijna een jaar lang goed in de koeling. Daar liggen ze, klaar voor de winterslaap. Als je goed kijkt zie je ook zakjes met appels liggen en dat is voor de controle. Iedere maand wordt er met een tang een zakje appels uit de koeling gehaald en dan wordt de kwaliteit gemeten. Het suikergehalte wordt gemeten. En er wordt met een soort appelboor gekeken naar hoe stevig de appel blijft. Als er een koper voor de appels is gevonden, worden ze gesorteerd op maat en kleur. Elke categorie appels heeft ook weer zijn eigen prijs: rood en groot brengt meer op dan groen en klein. Dat sorteren gebeurt heel voorzichtig. Ze worden in een waterbad gelegd zodat ze geen butsen, beschadigingen, kunnen oplopen. Eerst worden de bladeren en de takjes eruit gevist. Daarna worden ze gewassen en geborsteld. Dan komen ze bij het belangrijkste gedeelte van de sorteermachine. Een soort fotostudio. Van elke appel worden vierentwintig verschillende foto's gemaakt. Razendsnel bepaalt de computer hoeveel rood er aan de appel zit, hoe groot de appel is en of hij beschadigd is. Daarna wordt hij in een bakje gelegd. De computer weet ook precies welke appel in welk bakje ligt. Dan kan hij naar de juiste sorteerbaan worden gebracht. Hier kan je mooi zien hoe die bakjes op het juiste moment worden leeggekiept. En hier worden ze dan gesorteerd. Daar liggen de kleine rode. Daar liggen de appeltjes die te groen zijn. Dat is mooi maar. Ze. Zijn beschadigd en dan denk je misschien nog gebeurt daar dan mee? Die worden gebruikt voor appelmoes of sap. Daar gaan ze! Als de appels gesorteerd zijn worden ze heel voorzichtig het krat ingezogen. Dan kunnen ze worden ingepakt. En gaan ze naar de winkel.

klokhuis 2018 Het Klokhuis >