Het Klokhuis

Warme snacks uit de muur

Ma 5 nov 20:00

NTR • 4 min

Kroketten en frikandellen kun je in Nederland gewoon uit de muur halen. Achter zo’n snackautomaat zit een slim systeem dat ervoor zorgt dat je maar één vakje tegelijk kunt openen. Ook moeten de snacks natuurlijk lekker warm blijven. Hoe werkt dat?

Ik ben Damian en ik eet heel soms een snack uit de muur. Dan wil ik weten hoe een snack-automaat werkt. Ik vind het zo lekker, niet te veel en met mate en vooral genoeg bewegen. Maar dan mag het af en toe, een frikandelletje, kroketje, hamburger; gewoon uit de muur trekken. Heerlijk. Waarom houden we toch zo van een kroketje uit de muur? Dat ga ik vandaag uitzoeken bij de snackautomatenspecialist in Geldrop. In deze werkplaats worden bijna alle snackautomaten van Nederland in elkaar gezet en gecontroleerd. Maar hoe werkt dit nou? Hier werp je het muntje in en aan de binnenkant zitten twee sensoren en die sensor hier meet hoe dik en hoe groot het muntje is en dat is natuurlijk wel handig om te weten want een muntje van één euro is veel groter dan die van 10 cent. En zo weet het apparaat precies wat voor soort munt je hebt ingeworpen hebt en hoeveel je nog moet betalen. Nou, contactloos betalen is natuurlijk helemaal makkelijk. Je hoeft alleen maar je pasje voor de sensor te houden en je kunt zo je frikandel-speciaal uit de muur halen. Dit soort automaten bestaan al bijna 100 jaar maar ze werden niet altijd gebruikt om snacks te verkopen, ook gewoon voor heel andere dingen. Hier bijvoorbeeld, kon je lucifers uit de automaat halen. Let op, chocoladerepen, kon je ze hier uit halen. Deze automaat, kon je taarten uit de muur trekken. Hier kon je panty's uit de muur halen, kousen. De zogenaamde automatiek werd steeds populairder. In Boxtel heeft men nu een volledig automatische winkel geopend. Een mevrouw die iets wil kopen raadpleegt eerst de lijst van aanwezige artikelen. En dan draait het nummer van haar keuze. Ten slotte stopt ze het verschuldigde bedrag in de geldautomaat die wisselgeld teruggeeft. Of het snacken iets typisch iets Nederlands is, daar valt over te twisten. Want we weten dat vroegen mensen ook al snackjes uit de muur haalden. Maar één ding is zeker; nergens ter wereld is er een land met zoveel warmesnackautomaten als Nederland. Elk vakje heeft z'n eigen verwarmingssysteem en dat zit hier, bij de bodemplaat. En die zorgt ervoor een snack je bij een temperatuur van 63 graden blijft en dat moet van de Voedsel- en warenwet. Je ziet hier: 69 graden. Dus helemaal prima. Maar die automaat, die weet natuurlijk niet uit welk vakje jij je snackje wilt halen dus ontgrendelt hij alle vakjes zodra je er een muntje ingooit. Maar als je een vakje opendoet, blokkeert hij alle andere vakjes en hoe doet ie dat nou. En als je een vakje opendoet dan gaat deze stang omhoog die blokkeert de rest van de vakjes. En dit zorgt er dus voor dat je maar uit één vakje je snackje kan halen. Deze lampjes aan de achterkant van de automaat laten zien of de snacks nog kunnen blijven liggen, want ze mogen niet langer dan drie uur in de automaat blijven. Deze is mooi groen. Maar als je hier ziet. Deze is rood. Dus dat geeft aan dat hij niet meer goed is. Dus die gaan we eruit halen. Kijk, dat is toch mooi. Er verandert van alles in de wereld, maar het eten uit de muur is gewoon hetzelfde gebleven. Speciale automaat. Wat een service!

klokhuis 2018 Het Klokhuis >