Het Klokhuis

Van suiker en lucht tot zoet spekje

Ma 21 jan 19:00

NTR • 4 min

Marshmallows zijn een soort spekjes. Ze worden gemaakt van suiker, gelatine, water en: lucht! Habtamu neemt een kijkje in de marshmallowfabriek in Harlingen. Hier worden elke dag 25.000 zakken marshmallows gemaakt.

Ik vind het zo lekker! Het is echt geen straf om vandaag uit te zoeken hoe marshmallows gemaakt worden. We zijn in Harlingen bij de marshmallowfabriek. Ik heb er zin in. Marshmallows zijn familie van de spekkies. Ja, die lijken wel op elkaar. Marshmallows worden gemaakt van suiker, glucose, een soort siroop...gelatine en water. Maar dan hebben we nog wat nodig. Lucht. En je hebt ook smaakstoffen en kleurstoffen nodig. Van die kleine hoeveelheden van net heb je natuurlijk weinig als je 600 kilogram marshmallows per uur maakt. Vandaar die grote tanks achter mij. Hier hebben we de glucose staan. In deze grote zak zit de gelatine. En hier achter mij, deze gigantische tank, zit het suiker. Dit is de kokerij, de keuken van de fabriek. Hier wordt alles in de juiste hoeveelheid afgewogen en gemengd. Na het mengen wordt het mengsel verwarmd. En dan wordt hier in de ketel de lucht uit het mengsel weggetrokken. Om er vervolgens weer lucht bij te pompen. En dat gebeurt hier. Dit mengsel zorgt ervoor dat elke marshmallow precies even luchtig is. Ja, lekker luchtig, hoor. Er is gemengd en weer lucht bijgekomen. Nu moet er natuurlijk nog een smaakje bij. Dat doen we hier. En dan kan de marshmallow gemaakt worden. Deze lange slierten lopen helemaal tot aan het einde van de hal. Kom maar mee. Die lange slierten marshmallow liggen op een laagje meel. En dat laagje meel zorgt ervoor dat het niet aan de band blijft plakken en dat de marshmallowlagen niet aan elkaar gaan plakken. Die slierten zijn veel te lang. Dus die worden in stukjes gesneden zodat we kleine marshmallows overhouden. Hoe, dat mogen we niet laten zien, want dat is supergeheim. Al dat meel op die marshmallows is natuurlijk niet zo lekker. Dus in deze trommel wordt al het meel er lekker afgeschud. Die zijn lekker schoon geschud. Op naar de opslag. De losse marshmallows gaan in deze kratjes naar de opslag toe. Hier liggen ze te wachten tot ze ingepakt worden. Maar ze liggen hier nooit langer dan een dag. Niet gek natuurlijk, want ze moeten met zakken vol naar de winkels toe. De robots brengen de kratjes van het magazijn naar de inpakafdeling. In deze trechters wordt elke portie keurig afgewogen. Zodat in elk zakje hieronder precies evenveel marshmallows zitten. Echt ongelooflijk hoe snel dit gaat. Er worden zo'n 25.000 zakken per dag geproduceerd. Dat is zo'n 5 miljoen per jaar. 5 miljoen! Nou, die zijn klaar om naar de winkel te gaan. Ik heb wel zin in wat lekkers

klokhuis 2018 Het Klokhuis >