Het Klokhuis

Vegetarische nuggets van eiwit en paneermeel

Ma 10 feb 19:00

NTR • 4 min

Als je een dagje geen vlees wil weten, of als je vegetariër bent, kun je kiezen voor een vleesvervanger. Vegetarische nuggets worden gemaakt van eiwit uit tarwe. En ze smaken net zo lekker als echte kipnuggets! Maar er bestaan ook vleesvervangers met zeewier en algen. Eet smakelijk!

Deze mag wat pittiger. Oh, deze is precies goed! Het ziet eruit als vlees, maar deze nuggets zijn honderd procent veganistisch. Dat wil zeggen dat er niks in zit wat van dieren afkomstig is. Dus geen vlees, maar ook geen melk of ei. Wist je dat je om één kilo vlees te maken tot zo'n negen kilo plantaardige voeding nodig hebt? Superzonde, want die 9 kilo kunnen we net zo goed zelf opeten. Maar dan moeten we er wel iets lekkers van maken. Misschien iets wat op vlees lijkt. Balletjes, schnitzels, burgers, nuggets...Vleesvervangers maken, hoe doen ze dat? Vlees bestaat voor een groot gedeelte uit eiwitten. Maar nou kun je die eiwitten ook gewoon uit planten halen. Erwten, paddenstoelen, soja. Hier gebruiken ze vooral eiwit uit tarwe, omdat dat in Nederland gewoon heel makkelijk te verbouwen is. En dat ziet er zo uit. Het lijkt een beetje op vlokken. Zodra je er water bij doet, gaan die vlokken wellen en krijgen ze een beetje de structuur van gehakt. Het smaakt nog niet echt, maar het voelt wel al echt als vlees. Die gewelde vlokken worden gemengd en op smaak gebracht. Er worden verse kruiden aan toegevoegd, zoals peper, kurkuma, nootmuskaat. Misschien een uitje. Het is maar net hoe je het wil laten smaken. Alle ingrediënten worden gemengd tot een pasta en vandaag zijn de nuggets aan de beurt. De nuggets worden eerst gepaneerd, dan gaan ze onder een douche van tarwebloem en water en daarna verdwijnen ze in een bed van paneermeel. Ze komen er geheel bedekt uit en glijden in een bad van hete olie. Dan worden ze kort gefrituurd om een knapperige jas te krijgen. Ja, nou zijn ze helemaal mooi bruin geworden en is het een echte nugget. Hij is alleen vanbinnen nog niet gaar dus hij gaat hier de oven in om helemaal door en door gaar te worden. Als de nuggets gaar zijn worden ze meteen afgekoeld in een vriestunnel van -100 graden. En zo komen ze dan uiteindelijk in de winkel te liggen, nuggets. En nou lijken heel veel vleesvervangers vaak op echt vlees. Maar waarom eigenlijk? Want we kunnen toch net zo goed vleesvervangers maken die helemaal een eigen smaak hebben en niks meer met vlees te maken hebben? Natuurlijk kan dat, wat dacht je van deze zeewiernugget? Die heeft een hele eigen smaak en heeft niks meer met vlees te maken. Zo heb je ook deze rode-algnugget of deze groene-algnugget en hier in de proefkeuken slaan ze geen enkel ingrediënt over om uit te proberen. Zolang het maar niet van dieren af komt. Zo doe je dat dus, vleesvervangers smaken. Smakelijk!

klokhuis 2018 Het Klokhuis >