Het Klokhuis

Gestoomde broodjes uit China

Ma 1 okt 20:00

NTR • 4 min

Je kent ze waarschijnlijk wel, die zachte, witte broodjes met een lekkere vulling: bapao! Het is een van oorsprong Aziatisch broodje. Het geheim achter zijn zachte buitenkant: hij wordt niet gebakken maar gestoomd!

Hoi, ik ben Jori en ik wil weten hoe bapao wordt gemaakt. Ja. Goeie vraag. Maar om nou meteen een misverstand uit de weg te ruimen. Het is bapao in plaats van broodje bapao. Want wat bapao betekent namelijk gewoon al gestoomd broodje. Dus als je nog een keer broodje daarvoor zegt is dat natuurlijk een beetje vreemd. Dus hebben we dat even rechtgetrokken. De bapao komt oorspronkelijk uit China. En hij is via Indonesië bij ons terechtgekomen. En wat de bapao nou zo bijzonder maakt is dat hij gestoomd wordt en daardoor blijft hij lekker zacht. Maar wat is het recept van bapao? Vandaag geen Heel Holland Bakt, maar Heel Holland Stoomt. Allereerst hebben we natuurlijk deeg nodig, dat maken we hier in deze grote kom. Water en bloem, 100 kilo. Maar dan is het deeg nog niet helemaal af. Wat we nog meer nodig hebben, ligt hier: gist, margarine, suiker en zout. Mengen maar. Na zo'n 6 minuten is het deeg klaar en dat is goed voor maar liefst 1500 broodjes. Hier wordt de vulling gemaakt rundvlees, kip, falafel of groente wat je maar wil. Komt de saus bij en mengen maar. Het deeg komt via een lopende band in trechters terecht. In deze trechter zit het deeg en in deze trechter zit de vulling. Vandaag bapao kip op het menu. Je moet je voorstellen, aan de binnenkant hiervan zit dit, dat zijn twee buizen. Aan de binnenkant hebben we de vulling en aan de buitenkant hebben we het deeg. De vulling wordt in deeg gedrukt en er komt een lange worst uit. Die lange worst die komt hier terecht en wordt doormidden gesneden. En dan komen er broodjes uit. Het puntje wordt er af gewalst zodat ie mooi strak is en een bapao is geworden. Dit zijn de broodjes zoals we ze kennen maar nog wel een beetje klein. Ze moeten nog een rijzen. Dat doen ze hierachter, een uur lang met 37 graden. En dan gebeurt er waar de broodjes zo beroemd om zijn. Ze worden gestoomd. Deze broodjes komen net uit de stoomoven, die zijn nog hartstikke heet. Kijk, de stoom komt er nog van af dus ze moeten nog even gekoeld worden en dat gebeurt hier. Nou, dan zijn ze klaar. De gestoomde broodjes. Oftewel bapao. Nog even inpakken en dan kunnen ze naar de winkel. Oh ja, dat nummer van de Opposites he. Klopt niet he. Broodje bapao. Bapao. Even overschrijven.

klokhuis 2018 Het Klokhuis >