Karva Chauth

Karva Chauth

11 okt 2014 11:31

OHM • 29 min

Op het Karva Chauth festival gaan getrouwde vrouwen een dag lang vasten voor het welzijn van hun echtgenoten. Dit festival is duizenden jaren oud en staat beschreven in de oudste geschriften van India. In de loop der jaren verspreidde dit festival zich voornamelijk in de noordwestelijke staten van India. Door de komst van films en media heeft dit jaarlijks terugkerende ééndaagse festival zich uitgebreid tot alle andere landen waar Hindoes wonen. Dus ook in Nederland.

Op het Karva Chauth festival gaan getrouwde vrouwen een dag lang vasten voor het welzijn van hun echtgenoten. Dit festival is duizenden jaren oud en staat beschreven in de oudste geschriften van India. In de loop der jaren verspreidde dit festival zich voornamelijk in de noordwestelijke staten van India. Door de komst van films en media heeft dit jaarlijks terugkerende ééndaagse festival zich uitgebreid tot alle andere landen waar Hindoes wonen. Dus ook in Nederland. Het vasten begint voor zonsopgang en eindigt pas na de rituelen en gebeden bij het zien van de maan in de avond. De speciale gebeden voor deze dag zijn gericht aan de God Shiva, Godin Parvati en hun zonen Ganesha en Kartikeya. Het vasten wordt beëindigd wanneer de maan te zien is en alle rituelen van de dag vervuld zijn. Wanneer de maan is verschenen offeren de vrouwen water en zoetigheden en vragen om zegeningen van God. De man geeft op zijn beurt water aan zijn vrouw en voedt haar met enkele opgeofferde zoetigheden. Het vasten is nu voorbij, de vrouwen mogen gewoon weer alles eten wat opgediend wordt in mooi gedecoreerde ‘thali’s’ (=grote borden). Hindoes uit Suriname hebben dit festival niet meegekregen van hun voorouders, maar ze zijn de laatste jaren wel geïntereseerd geraakt om meer hierover te weten. Dit is de reden waarom OHM gekozen heeft om voor het eerst een programma te maken over de Karva Chauth.

Op het Karva Chauth festival gaan getrouwde vrouwen een dag lang vasten voor het welzijn van hun echtgenoten. Dit festival is duizenden jaren oud en staat beschreven in de oudste geschriften van India. In de loop der jaren verspreidde dit festival zich vo Karva Chauth >