Kinderen van de rekening

Joel

16 dec 2012 16:05

NTR • 25 min

Serie portretten van jongeren in de jeugdzorg, opgenomen in de omgeving van Den Haag met medewerking van de Stichting Jeugdformaat. Joel is 18 en heeft een agressieprobleem.

Joel is 18 en heeft een agressieprobleem. Hij vindt zichzelf niet gewelddadig. 'Als je me respecteert gebeurt er niets', zei hij bij de voorbereiding van deze aflevering. Het valt niet mee om er achter te komen wanneer Joel zich precies gerespecteerd voelt. Je moet hem niet verkeerd aankijken, want het zou tot een confrontatie kunnen leiden. En trampersoneel dat hem aanspreekt op zwart rijden loopt het risico een zak patat met mayonaise in het gezicht geduwd te krijgen. 'Wat moet ik anders dan zwartrijden?', zegt hij. 'Ik heb toch immers geen geld'. Ondanks de aansporingen uit zijn omgeving is het Joel nog niet gelukt een baantje te vinden dat hem wat extra financiële armslag geeft. Om van het 'gezeur' af te zijn heeft hij een nieuwe woning geaccepteerd, die hij niet kan betalen. Hulpverlener Jolanda van Jeugdformaat probeert hem op de rails te houden en legt hem uit dat je geld wat je niet heb ook niet kunt uitgeven. Joel woont zelfstandig, omdat hij in zijn eigen huiselijke omgeving steeds ruzie krijgt. Iets waaraan hij in zijn visie zelf niet zoveel kan doen. Hij volgt een opleiding tot beveiligingsbeambte, maar wil eigenlijk 'iets' met mode. En die zak patat in het gezicht van een tramconducteur? Ja, daarvan heeft hij spijt, zegt hij achteraf.

Serie portretten van jongeren in de jeugdzorg, opgenomen in de omgeving van Den Haag met medewerking van de Stichting Jeugdformaat. Joel is 18 en heeft een agressieprobleem. Kinderen van de rekening >