NOS 75 jaar na de Februaristaking

NOS 75 jaar na de Februaristaking

25 feb 2016 20:35

NOS • 36 min

Terugblik op de herdenking eerder vandaag op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam en reportages over de activiteiten rond de herdenking.

In deze rechtstreekse uitzending wordt niet alleen uitgebreid teruggeblikt, er zijn ook reportages over de activiteiten rond de herdenking. Zo zijn er theatervoorstellingen en er is een fototentoonstelling. Rob Trip praat met burgemeester Van der Laan en met andere gasten. In een tram uit de jaren 40 wordt de dochter van een van de geëxecuteerde stakers geïnterviewd. En van een paar foto's die tijdens de razzia's en de Februaristaking zijn gemaakt, wordt het verhaal erachter verteld. Het broeide al langer in het Amsterdam van de eerste oorlogswinter. Bij een confrontatie tussen een communistische en een NSB-knokploeg op 11 februari 1941 kwam een NSB'er om het leven. Een dag later drong de Grüne Polizei de joodse ijssalon 'Koco' binnen, wat uitliep op een botsing met een knokploeg die bestond uit joodse en niet-joodse buurtbewoners. Voor de Duitse bezetter was de maat vol: op 22 en 23 februari werden de eerste grote razzia's onder joodse Amsterdammers gehouden. Ruim vierhonderd joodse mannen werden opgepakt, wat leidde tot grote verontwaardiging onder veel Amsterdammers. De illegale Communistische Partij Nederland riep op tot een staking die begon bij de trams en die zich uitbreidde naar andere gemeentelijke diensten, naar winkels en bedrijven, en een dag later ook naar onder meer de Zaanstreek, het Gooi en Utrecht. De Duitsers, die volledig overvallen waren door de staking, grepen meedogenloos in: zo werden stakingsleiders doodgeschoten, kreeg de gemeente Amsterdam een boete van vijftien miljoen gulden en moest burgemeester De Vlugt het veld ruimen. De bij de razzia's weggevoerde joodse Amsterdammers vonden bijna allemaal de dood in concentratiekampen. De Februaristaking wordt jaarlijks herdacht bij het beeld van De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Dit jaar is de herdenking extra uitgebreid. De centrale boodschap: solidariteit en opkomen voor een ander.

Terugblik op de herdenking eerder vandaag op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam en reportages over de activiteiten rond de herdenking. NOS 75 jaar na de Februaristaking >