NOS Maliebaanmonologen

NOS Maliebaanmonologen

5 mei 2016 22:35

NOS • 16 min

Monoloog van Anton Mussert. Mussert had zijn hoofdkwartier op Maliebaan 35. Hij was de leider van de Nationaal Socialistische Beweging, de NSB.

Zes monologen door het Utrechtse theatergezelschap Aluin en geïnspireerd op het boek 'Aan de Maliebaan' van Ad van Liempt. In de monologen komen zes mensen aan het woord die in '40-'45 toevalligerwijs allemaal woonden en/of werkten binnen slechts één kilometer van elkaar, aan de Maliebaan in Utrecht. Het zijn de Utrechtse aartsbisschop De Jong, de Nederlandse SS'er Henk Feldmeijer, vicevoorzitter Frits Elzas van de Joodse Raad, een werkneemster van de Sicherheitspolizei, verzetsleidster Marie-Anne Tellegen en NSB-voorman Mussert. Vandaag: Monoloog van Marie-Anne Tellegen, gespeeld door Daphne de Bruin. Tellegen ws een voormalig topambtenaar van de gemeente Utrecht, die ontslag nam toe er een NSB-burgemeester aantrad. Daarna belandde zij steeds dieper in het verzet, ook in landelijke organisaties, haar verzetsnaam van dokter Max. Zij woonde op Maliebaan 72bis en was de buurvrouw van de Sicherheitspolizei. In het najaar van 1944 organiseerde zij de financiële ondersteuning van de duizende spoorwegstakers. Na de oorlog werd zij directeur van het Kabinet van de Koningin.

Monoloog van Frits Elzas, een joods zakenman, die een appartement bewoonde op Maliebaan 92. Hij werd vice-voorzitter van de Joodse Raad in Utrecht en probeerde gearresteerde joden vrij te krijgen. NOS Maliebaanmonologen >