NOS Maliebaanmonologen

NOS Maliebaanmonologen

6 mei 2016 22:45

NOS • 16 min

Laatste van zes monologen door het Utrechtse theatergezelschap Aluin en geïnspireerd op het boek 'Aan de Maliebaan' van Ad van Liempt.

Zes monologen door het Utrechtse theatergezelschap Aluin en geïnspireerd op het boek 'Aan de Maliebaan' van Ad van Liempt. In de monologen komen zes mensen aan het woord die in '40-'45 toevalligerwijs allemaal woonden en/of werkten binnen slechts één kilometer van elkaar, aan de Maliebaan in Utrecht. Het zijn de Utrechtse aartsbisschop De Jong, de Nederlandse SS'er Henk Feldmeijer, vicevoorzitter Frits Elzas van de Joodse Raad, een werkneemster van de Sicherheitspolizei, verzetsleidster Marie-Anne Tellegen en NSB-voorman Mussert. Vandaag: Monoloog van Anton Mussert, gespeeld door Jilles Flinterman. Mussert had zijn hoofdkwartier op Maliebaan 35. Hij was de leider van de Nationaal Socialistische Beweging, de NSB. Zijn streven was minister-president van Nederland te worden in een Groot Germaans Rijk, maar dat is hem nooit gelukt. Na de bevrijding werd hij geïnterneerd en in mei 1946 door een vuurpeloton geëxecuteerd wegens landverraad.

Monoloog van Frits Elzas, een joods zakenman, die een appartement bewoonde op Maliebaan 92. Hij werd vice-voorzitter van de Joodse Raad in Utrecht en probeerde gearresteerde joden vrij te krijgen. NOS Maliebaanmonologen >