Robo sapiens

Volgroeid

26 nov 2017 20:15

VPRO • 44 min

Jelle Brandt Corstius onderzoekt hoe computers, data en kunstmatige intelligentie ons leven al beïnvloeden en nog verder gaan veranderen. Hij reist naar o.a. Uganda en de Verenigde Staten.

Dankzij een enorme hoeveelheid data kunnen computers via kunstmatige intelligentie ons gedrag steeds beter analyseren en voorspellen. In Uganda ziet Jelle Brandt Corstius hoe de eerste voorzichtige stappen worden gezet met voorspellende algoritmes. Op zoek naar illegale stropers laten rangers er de route van hun patrouille uitstippelen door de computer, en wachten boeren op het verlossende sms'je dat groen licht geeft voor het zaaien, oogsten of sproeien. Maar de voorspellende waarde van algoritmes heeft ook een keerzijde. In Los Angeles verdiept Brandt Corstius zich in predictive policing, een systeem dat de politie voorspelt waar zich de volgende misdaad zal voordoen. Critici wijzen erop dat het stigmatiserend werkt. Kunnen al die voorspellingen inderdaad gevaarlijk zijn? En hoe zit het eigenlijk met de terreinen waar kunstmatige intelligentie maar geen grip op lijkt te krijgen, zoals creativiteit en kunst?

In de VPRO_reisserie Robo sapiens onderzoekt Jelle Brandt Corstius de vraag wat robots en kunstmatige intelligentie voor osn mensen gaat betekenen Robo sapiens >