The Optimist and the Buddhist

The Optimist and the Buddhist

2 mrt 2014 14:00

BOS • 0 min

Hoe help je iemand die niet geholpen wil worden? In dit egodocument zien we hoe filmmaker Noam Pinchas zijn oude jeugdvriend Zack probeert te redden van een passief en zinloos bestaan.

Hoe help je iemand die niet geholpen wil worden? En moet je dat überhaupt wel willen? Met die vragen krijgt filmmaker Noam Pinchas (34) te maken, als hij na tien jaar radiostilte zijn jeugdvriend Zack Grunner (35) weer ontmoet. In dit egodocument zien we hoe filmmaker Noam Pinchas zijn oude jeugdvriend probeert te redden van een passief en zinloos bestaan. Op 25-jarige leeftijd raakte Zack gehandicapt door een zwaar auto-ongeluk, waarna hij elke vorm van hulp en revalidatie weigerde. Sindsdien slijt hij zijn dagen in een kibboets met spelletjes, fastfood en porno. De veel serieuzere Noam is op zijn beurt in India geweest, waar hij kennismaakte met boeddhistische principes als compassie en wat je 'activistisch-altruisme' zou kunnen noemen. Geplaagd door schuldgevoelens en gewapend met een camera besluit hij zijn oude vriend te redden van wat in Noams ogen een zinloos en passief bestaan lijkt. Gedetailleerd brengt Noam dit revalidatieproces in beeld. Van 's ochtends wakker worden en de vele therapiesessies tot de gesprekken die ze 's avonds hebben over hun vriendschap en het verleden.

Hoe help je iemand die niet geholpen wil worden? In dit egodocument zien we hoe filmmaker Noam Pinchas zijn oude jeugdvriend Zack probeert te redden van een passief en zinloos bestaan. The Optimist and the Buddhist >