TV Lab

TV Lab: Sstt

13 aug 2012 22:30

KRO • 40 min

In een tijd waarin we via social media constant bereikbaar zijn en alles met de hele wereld delen gaan drie BN'ers de uitdaging aan om 36 uur in stilte door te brengen, zonder mobiel of internet.

Het eerste televisieprogramma dat Bekende Nederlanders het zwijgen oplegt. In een tijd waarin we via social media constant bereikbaar zijn en alles met de hele wereld delen gaan drie BN'ers de uitdaging aan om 36 uur in stilte door te brengen, zonder mobiel of internet. In alle stilte, in een beperkte ruimte en alleen met zijn drieën. Wat doet stilte met ze? Kunnen ze wel zonder hun mobiel? En als ze al mogen praten, wat is dan het eerste wat ze zeggen na twaalf uur? Blijft het stil? Barsten ze uit in lachen of komen de opgekropte gevoelens en frustraties naar boven. Ssst wordt opgebouwd uit drie blokken van twaalf uur. Ieder blok eindigt met een moment dat de BN'ers even mogen praten. De BN'ers zijn het huis ingekomen zonder dat ze iets tegen elkaar hebben kunnen zeggen. Pas na twaalf uur komt dat moment; ze krijgen drie minuten om met elkaar te praten. Wat doen ze? Blijdschap om de verbroken stilte? Irritatie om de zenuwtrek van de andere BN'er? Barsten ze in lachen uit vanwege de absurditeit van de situatie? Na die drie minuten dat ze met elkaar kunnen spreken gaat de volgende periode van 12 uur stilte in. Maar de stilte kan op ieder moment onderbroken worden om alsnog hun hart te luchten. Door gebruik te maken van de zandloper. Dit alom aanwezige voorwerp - dat symbool staat voor niet mogen spreken - bevat 3 minuten spreektijd. Het mág worden gebruikt, maar het hoéft niet. Zullen de gasten de spreektijd gebruiken, of blijft het doodstil? Nadat ze 24 uur in het huis zitten breekt het tweede moment aan dat de BN'ers mogen spreken. Ieder van de drie krijgt de kans om in een heel kort gesprek van ongeveer één minuut met Arie Boomsma zijn indrukken en ervaringen te verwoorden. Arie Boomsma: 'Onze deelnemers zijn praters. Stuk voor stuk.'.

Nederland is gezellig vol. Met bijna 17 miljoen inwoners zijn zelfs bijna alle nationaliteiten in ons land vertegenwoordigd. Bijna. Want er missen er nog een paar. TV Lab >