Het Klokhuis

Door heet eten koel je af

Ma 30 dec 20:00

NTR • 2 min

Een lekkere curry of een bordje nasi met hete sambal: in oosterse landen houden ze van heet. Maar eigenlijk komt de chilipeper helemaal niet uit Azië. Habtamu legt uit wat een peper zo heet maakt en wat je kunt tegen dat branderige gevoel in je mond.

En uw gastheer van vandaag is Habtamu de Hoop! Ja hallo wat goed dat jullie er weer zijn voor een nieuwe Waarom? Daarom! Vragen die in een minuutje zijn uit te leggen, te beantwoorden of op te lossen. En de vraag van vandaag is…Waarom eten ze in warme landen zo pittig? In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper. Oorspronkelijk komt de chilipeper niet uit Azië. Daar kwam hij terecht dankzij Columbus, die nam het mee uit Midden-Amerika. In het Oosterse klimaat sloeg het plantje goed aan. Omdat het zo goed groeide was het lekker goedkoop en al heel snel populair. Maar de chilipeper is eigenlijk helemaal geen peper. Het is familie van de paprika. Hij is zo heet door het stofje capsaïcine. En dat zit vooral in de zaadlijsten. Met capsaïcine beschermt de chiliplant zichzelf. Want als de dieren de zaadjes kapot kauwen dan branden ze hun bek. Dus ze slaan de plant lekker over. Dat branderige gevoel van de chilipeper dat vinden mensen juist lekker. Ze zeggen dat je ervan gaat zweten. Dat is fijn als het warm is, dan koel je een beetje af. Het capsaïcine in de chilipeper zorgt er verder voor dat eten minder snel bederft. Handig in een warm land. Hoe vaker je het eet, hoe beter je ertegen kunt. Tenminste… Oh en water helpt niet om te blussen want capsaïcine lost op in vet. Neem dus een glaasje melk of nog beter, roomijs. Nou, dat was hem weer. Tot de volgende Waarom? Daarom!

klokhuis 2018 Het Klokhuis >