Het Klokhuis

De eerste haring van het seizoen

Ma 18 feb 19:00

NTR • 3 min

Nederlanders eten graag rauwe haring met uitjes. Die wordt gevangen in de Noordzee. Elk jaar wordt de eerste haring van het seizoen voor veel geld geveild. Maar wat is er nu zo bijzonder aan de zogenaamde Hollandse Nieuwe?

1000. Dankjewel. Hartelijk dank. Want iedereen wil natuurlijk wel dit vaatje hebben. Ik ben benieuwd hoeveel het vaatje op gaat brengen. Haring is echt oer- en oer-Hollands, al sinds de Middeleeuwen vissen de Nederlanders op haring. Vroeger maakten de vrouwen de visnetten en de mannen gingen op zee, zelfs jongetjes van 10 jaar gingen vroeger al mee op zo'n schip. Onze haring komt vooral uit de Noordzee want daar leven ze namelijk met honderdduizenden in scholen tegelijk. In juni zijn ze in de buurt van Noorwegen en Denemarken. Daar worden ze vervolgens gevangen en in grote tanks met zeewater gestopt en eenmaal aan wal worden ze dan gezouten en ingevroren en in enorme tonnen naar ons land en andere landen gebracht. En daarna komen ze viswinkels terecht, zoals hier. Ik zal je eerlijk vertellen: ik heb me nooit in mijn leven een haring gegeten dus ik ben benieuwd hoe het smaakt. Dirk, hoe eten we de haring nou het liefst in Nederland? We maar gaan eerst goed schoon. Ja, dat alle graatjes eruit zijn. En dan de meeste mensen die eten hem gewoon lekker. met een uitje. Maar waarom dat uitje erbij dan? Heel vroeger hadden we geen diepvries en werd de haring zwaarder gezouten. Daardoor zijn we de uitjes erbij gaan doen en een augurkje en daardoor wordt ie wat minder zout. Hoe eet je hem dan, pak je vork en mes? Haring eet je gewoon zo vanaf de staart. En dan hap je hem zo lekker weg. Nou, heel benieuwd hoe het smaakt. Nou, dan gaan we er eentje proeven. Ja graag. Lekker. Heel lekker. Oké, dit is dus gewone gezouten haring. Maar wat is dan Hollandse Nieuwe? Dat kan de keurmeester van de veiling me vast wel vertellen. Hollandse Nieuwe is haring die op dit moment in juni gevangen wordt en dan is hij helemaal lekker romig en is hij precies goed van smaak. En dan heeft hij het goede vetpercentage namelijk ongeveer 20, 22% op dit moment, ongeveer vanaf half september gaan we hem maatjesharing noemen. Dus als hij net gevangen is, is hier nog vers en is het Hollandse Nieuwe aan op het moment dat hij al een tijdje ingevroren is 't maatjesharing. Precies. Dan gaan we naar 30.500 dankuwel. Eenmaal andermaal. Daar achterin! Het eindbedrag is binnen, bijna 80.000 euro, supergoed. Er zullen weer miljoenen haringen gegeten worden dit jaar, maar dat vaatje dat net geveild is, dat is toch echt de allereerste haring van het jaar.

klokhuis 2018 Het Klokhuis >